Categories
hiburan

[VIDEO] “Saya Tak Suka Po̞pυlariti…” – Nazrey dedᾰh puncᾰ sebenar keluar Raihan

BEKAS vokalis kumpulan Raihan, Nazrey mengambil keputusan untuk keluar daripada kumpulan nasyid itu selepas memikirkan dirinya bukan seorang yang sukakan pop.ulariti.

Kata Nazrey atau nama sebenar Nazrey Johani Abdullah, 50, sepanjang bersama kumpulan itu hatinya tid.ak tenang kerana hidup dalam perhatian ramai.

“Selama saya dengan Raihan, saya tidak pernah senang h.ati.

“Walaupun pergi (kerja) ke luar negara, saya tidak pernah memikirkan soal pop.ulariti, sebaliknya hanya berfikir tentang kerja sahaja,” katanya.

Nazrey berkongsi mengenai keputusannya menin.ggalkan kumpulan itu pada 2006 menerusi satu temu bual yang dimuat naik di aplikasi TikTok.

Dalam pada itu, Nazrey berkata dia tidak pernah berasa ba.ngga diri dengan pencapaian mereka meskipun kumpulan itu sudah terkenal di seluruh dun.ia.

Malah, dia mengakui sering berdoa kepada Allah SWT untuk diberikan kekuatan meni.nggalkan kumpulan nasyid itu secara baik tanpa sebarang perm.usuhan dengan ahli lain.

“Ya Allah, kalau ini bukan tempat saya kelu.arkan saya dengan cara baik.

“Selalu saya berdoa begitu hampir setiap hari kerana saya tidak mahu pop.ulariti itu.

“Hati saya tidak tenang, jadi saya minta doa untuk diberi jalan kelu.ar secara baik daripada Raihan,” luahnya.

Selepas 14 tahun bersama Raihan, akhirnya doa itu dima.kbulkan oleh Allah apabila dia nekad menin.ggalkan kumpulan itu untuk menjalankan kerja da.kwah.

“Pada tahun 2006, saya menerima panggilan daripada seorang kawan di Sabah.

“Dia memanggil untuk saya pulang berda.kwah di kampung kerana hanya beberapa orang jemaah yang solat di masjid.

“Katanya jika saya datang berdakw.ah ke sana, ia dapat menarik lebih ramai umat Islam solat berjemaah di masjid.” jelasnya

“Pada satu hari saya seperti dibis.ikkan dengan satu suara yang berkata… Nazrey kau teruskan kerja dakw.ah ini tetapi ingat kena yakin dengan rezekiku.

“Sewaktu itu saya merasakan seperti perlu menin.ggalkan Raihan dan melakukan kerja-kerja dakw.ah. Saya sempat meminta izin ibu untuk keluar dari Raihan dan Alhamdulillah direstui,” katanya.

Nazrey turut mended.ahkan keputusan yang dibuat itu seakan mengu.ndang kema.r4han ahli kumpulan yang lain, namun dia reda menerima apa jua reaksi rakan nasyidnya itu.

“Ketika saya mengatakan ingin keluar daripada Raihan, mereka tidak memujuk sebaliknya berkata kalau nak berhenti, berhentilah!

“Sejak itu saya sudah bebas dari Raihan dan menjalani kerja-kerja dakw.ah di Sabah,” ujarnya.

VIDEO

KOMEN NETIZEN

Untuk info, Raihan pernah mencipta sejarah apabila menerima 17 trofi di Anugerah Industri Muzik (AIM) dan album Pujian-Pujian terjual lebih 1.5 juta unit.

Apa Pendapat Anda? Jangan Lupa Komen Yg Baik-Baik Sahaja Okey. TQ

Jom Follow Page Kami Di :

Sumber : Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *